Σχολικό Έτος 2021-22

 • Το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ντόρτμουντ σε συνεργασία με το Γραφείο Συντονιστή Εκπ/σης Βερολίνου συνδιοργανώσε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 διασχολική επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Διδακτική αξιοποίηση της Τράπεζας Θεμάτων στην Ιστορία» με εισηγήτρια  τη Δρ. Μαρία Μήτση-Αναγνώστου Σύμβουλο Β του ΙΕΠ.
  Η επιμόρφωση  εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης με στόχο τη βελτίωση του Άξονα 8 σύμφωνα με το πλαίσιο της  εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

 

 • Στο Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ντορτμουντ πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα «Κινηματογραφική αφήγηση στη Λογοτεχνία» με εισηγητές την φιλόλογο του σχολείου μας κ. Παρασκευή Δεληκάρη και τον κ. Τσαπελη Αθανάσιο.
  Περισσότερες λεπτομέρειες για την εκπαιδευτική δραστήρίοτητα μπορείτε να βρείτε εδώ

 

 • Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021, ημέρα της ανοικτής θύρας (Der Tag der offenen Tür – TdoT), ομάδα μαθητών/μαθητριών και εκπαιδευτικών επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ (https://www.tu-dortmund.de/). Οι μαθητές γνώρισαν απο κοντά το Πανεπιστήμιο της πόλης του Ντόρτμουντ και παρακολούθησαν επιστημονικές δραστηριότητες και πειράματα στα τμήματα Χημείας, Μηχανικής, Ρομποτικής, Πληροφορικής και Ψυχολογίας. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν βιωματικά τις θετικές και θεωρητικές επιστήμες στα πλαίσια της επαγγελματικής ανάπτυξής τους.
  Η επίσκεψη εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης με στόχο τη βελτίωση του Άξονα 7 σύμφωνα με το πλαίσιο της  εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
          

 

 • Δευτέρα 29/11/2021: Εκπαιδευτική συνεργασία με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, κυρία Τσούρη, με το τμήμα Γ1 λυκείου και το 15μελες του σχολείου, με πρωτοβουλία των φιλολόγων Δεληκαρη Παρασκευής και Βετσκαμπ-Κοροβέση Αντιγόνης, με τιτλο: «Πώς οργανώνεται και πώς καταλογογραφειται μια Βιβλιοθήκη», ώρες 11.00 με 13.30.

 

 • Δευτέρα 13/12/2021: Ενδοσχολικη επιμόρφωση με τίτλο «Πρακτικές συμπερίληψης στο σχολείο του 21ου αιώνα», με πρωτοβουλία του Διευθυντή του σχολείου, Παπαζήση Σωτήρη, με εισηγητριες τις: Αστερη Ντορέτα, Σύμβουλο Α ΙΕΠ, Συντονίστρια της Επιστημονικής Μονάδας Ειδικής και Συμπεριληπτικης Εκπαίδευσης και την Αφεντουλιδου Άννα, Σύμβουλο Β ΙΕΠ, Συντονίστρια της Υπομοναδας Διαπολιτισμικης Εκπαίδευσης, ώρες 11.00 με 13.30.

 

 • Την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ντορτμουντ δραστηριότητες ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Η δράση «Borussia verbindet – Gemeinsame gegen Diskriminierung/Μαζί ενάντια στις διακρίσεις» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό «DGB Bildungswerk NRW» και συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου. Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν, επιχειρηματολόγησαν και συννενοήθηκαν στη Γερμανική Γλώσσα.
  Η επίσκεψη εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης με στόχο τη βελτίωση του Άξονα 7 σύμφωνα με το πλαίσιο της  εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.
  Schule ohne Rassismus – Schule mit Courage

 

 • To Δεκέμβριο 2021, οι  μαθητές του σχολείου μας συμμετείχαν στην εθελοντική δράση για την  κατασκευή και αποστολή Χριστουγεννιάτιων καρτών στα Γερμανικα. Οι 65 κάρτες που κατασκευάστηκαν περιείχαν σκέψεις και ευχές των μαθητών προς ανθρώπους τρίτης ηλικιάς που βρίσκονται σε γηροκομεία του Βερολίνου.
  Η εθελοντική δράση εντάσσεται στο Σχέδιο Δράσης με στόχο τη βελτίωση του Άξονα 7 σύμφωνα με το πλαίσιο της  εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας.

 

 • Τρίτη 25/1/2022: Δραστηριότητα κατάρτισης στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας, με πρωτοβουλία της φιλολόγου Δεληκαρη Παρασκευής και του Υποδιευθυντη του σχολείου, Καραθαναση Θανάση, για τους μαθητές και τις μαθητριες της Α1 λυκειου: σε συνεργασία με το Εργαστήριο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδη, πραγματοποιήθηκε εργαστηριο κατασκευής 2D ANIMATION, στο πλαισιο του οποίου τα παιδιά έφτιαξαν σύντομα animated video. Ωρες: 10.30-12.40.

 

 • Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου οι μαθητές  του σχολείου σε τμήματα παρακολούθησαν την διαδικτυακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

 

 • 9η Φεβρουαρίου-Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
  Τo Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Ντόρτμουντ έφτιαξε ένα βιντεάκι που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.
  Οι μαθητές της Α’ Γυμνασίου με έμπνευση την Ελληνική Γλώσσα και την Παγκόσμια Κληρονομία έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για  αυτό το βίντεο διάρκειας ενός λεπτού (Επιμέλεια βίντεο: Σίμος Κόνιαρης- μαθητής Γ Λυκείου).
  Επιπλέον, ένα εκτεταμένο βίντεο στάλθηκε και στο Ελληνικό Προξενείο Ντύσσελντορφ.

 

 • Σήμερα, 16/2/2022, ώρες 11.00-13.30, το σχολείο μας είχε την χαρά και την τιμή να πραγματοποιήσει Διασχολικη Επιμορφωτικη Ημερίδα Φιλολόγων με θέμα «Διαλογικοτητα και Λογοτεχνική Εκπαίδευση». Στην Ημερίδα με πρωτοβουλία των φιλολόγων του σχολείου προσκλήθηκε ως εισηγητής, ο φιλόλογος του Γενναδειου Πειραματικού Λυκείου, Δημήτρης Παπαγεωργακης.
  Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαγεωργακη για τη διαθεσιμότητα και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση, τους Διευθυντές και Διευθυντριες των σχολειων της Βόρειας Ρηνανιας Βεστφαλιας, που διευκολυναν τους/τις συναδέλφους να πάρουν μέρος στη συνάντηση και τους/τις συναδέλφους φιλολόγους που ομορφυναν τη συνάντηση με την ενεργό παρουσία τους.
  Ευχόμαστε να συνεχιστεί η συζήτηση που ξεκίνησε με τη σημερινή αφορμή ως προς τη διδακτική της Λογοτεχνίας στις ελληνοφωνες σχολικές μονάδες του εξωτερικού. Ευχαριστούμε τέλος τον Αναπληρωτή Συντονιστή του Συντονιστικό Γραφείου Ντυσσελντορφ που ενθαρρύνει ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

 • Στις 21/2/2022, ώρες 11.00-14.00, πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλια του Διευθυντή του σχολείου, σε συνεργασία με τις Ομάδες Δράσης για τον σχολικό εκφοβισμό και την επαγγελματική ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, ενδοσχολικη επιμόρφωση. Την επιμορφωση, που είχε τη μορφή βιωματικου εργαστηρίου, συντόνισε ο Μιλτιάδης Σακελλαρίου, εκπαιδευτικός με διδακτορικη ειδίκευση στη Συμβουλευτικη, που υπηρετεί στο Πειραματικό Γυμνάσιο Σύρου. Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν «Αντιμετωπιζοντας τη βία και τον εκφοβισμό στην σχολική καθημερινότητα».

   
 • Πραγματοποίηση εκδήλωσης  στις 6 Μαρτίου, ημέρα κατά της βιας και του σχολκού εκφοβισμού στον χώρο του σχολείου με στόχο τη «διάχυση» της δράσης σε όλους/ες μαθητές/τριες.

 

 • Τη Δευτέρα 14/03/2022 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση-παρουσιάση στους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου σε συνεργασία με την τοπική «Arbeitsamt – Γερμανικό οργανισμό εύρεσης εργασίας» για τις δυνατότητες έναρξης μαθητείας ή/και συνέχισης των σπουδών σε κολλέγια και πανεπιστήμια στη Γερμανία.

 

 • Την Πέμπτη 17/03/2022, ομαδα μαθητών των σχολείου μας παρακολούθησε ζωντανα και διαδικτυακά την θεατρικη παράσταση «Γιαννης Χ=xenos» με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. Η οργάνωση της δράσης πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικο Δημοτικό Ντόρτμουντ και το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκεο Ντύσσελντορφ. Μετά την παράσταση, οι μαθητές σχολίασαν την εξέλιξη της παράστασης και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού.

 

 • Την Δευτέρα 21/03/2022, ημέρα της ισημερίας, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δημοτικο σχολείο το πείραμα του Ερατοσθένη. Στο προάυλιο του σχολείου, μαθητές της Ε και Στ Δημοτικού, της Α’ Λυκείου και Γ’ θετικής κατεύθυνσης υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της Γης από τις σκιές αντικειμένων την ώρα του μεσημεριού με απόκλιση 1-2%.
  Υπέθυνοι καθηγητές: Κική Ηλιάδου, Γιώργος Κουντουριώτης και Ανδρονίκη Ταμβάκη.
     

 

 • Το Ελληνικό Δημοτικό και Γυμνάσιο- Λύκειο Ντορτμουντ θέλοντας να δηλώσει έμπρακτα τη συμπαράστασή του στην εμπόλεμη Ουκρανία διοργάνωσε δύο δράσεις:Α) Την Τετάρτη 30.03.2022 στο προάυλιο του σχολείου μαθητές έφτιαξαν βάφλες που τις διέθεσαν προς 1 ευρώ το τεμάχιο. Το χρηματικό ποσό θα διατεθεί στο τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού.Β) Συλλογή συγκεκριμένων ειδών και διάθεση τους στο ειδικο τμημα της πόλης στον κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό που υποδέχεται του πρόσφυγες από την Ουκρανία.

 

 • Οι μαθητές του Γυμνασίου Ντότρμουντ (Α, Β και Γ τάξης) παρακολούθησαν την Τρίτη 05.04.2022  εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής και αφορά την ηλεκτρονική περιήγηση και παρουσίαση του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων.