Σχολικό Έτος 2022-23

 

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών-European Day of Languages-Europäischer Tag der Sprachen

 • Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου γιορτάστηκε στο σχολείο μας η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών-European Day of Languages-Europäischer Tag der Sprachen (https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx).
  Όλη η δράση έλαβε χώρα στη βιβλιοθήκη και στον διάδρομο της εισόδου του σχολείου όπου τοποθετήθηκε το τελικό προιόν της δράσης.

                                          

Επίσκεψη στο Πολυτεχνείο του Ντορτμουντ

 • Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, ομάδα 35 μαθητών και 7 εκπαιδευτικών επισκέφτηκε το Πολυτεχνείο του Ντόρτμουντ-Technische Universität Dortmund (https://www.tu-dortmund.de/) και παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για «την ημέρα της ανοιχτής θύρας» – Tag der offenen Tür (https://www.tu-dortmund.de/landingpages/tag-der-offenen-tuer/). Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν τα τμήματα Χημείας, Φυσικής, Μηχανικής, Ρομποτικής, Ηλεκτρολογίας, Μουσικής και Καλών Τεχνών και συμμετείχαν σε πειράματα, παρουσιάσεις και δρώμενα που είχαν οργανωθεί στους χώρους του Πολυτεχνείου.

      

      

Εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

 • Το σχολείο μας βρέθηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στην ελληνορθόδοξη εκκλησία των Αγίων Αποστόλων Ντορτμουντ. Ο διευθυντής του σχολείου μας απήγγειλε τον πανηγυρικό λόγο και εκπρόσωποι των μαθητών (σημαιοφόροι-παραστάτες) και εκπαιδευτικών  έδωσαν το παρόν.

                        

Μια παρουσιάση από το «Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια»

 • Μια παρουσιάση από το «Διεθνές Ινστιτούτο για την Κυβερνοασφάλεια» (www.csii.gr) είχαν την ευκαιρία να παρακολοθήσουν  διαδικτυακά οι μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, τη Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2022. Η παουσιάση ήταν προσανατολισμένη  στους μαθητες και είχε σκοπό την ενημέρωση και την πρόληψη πάνω σε θέματα Διαδικτύου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο και τα social media (κανόνες εμπλοκής, κινδύνους που ελλοχεύουν, εθισμός στο Διαδίκτυο και στα online video games). Εκτός από τα παραπάνω προσεγγίστηκαν μεταξύ άλλων θέματα όπως εκφοβισμός (bullying και cyberbullying) και κακοποίηση (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική).

                                

Δραστηρίοτητα στο Μουσείο Ποδοσφαίρου του Ντόρτμουντ-Deutsches Fussball Museum Dortmund

 • Η Γ’ γυμνασίου του σχολείου μας παρακολούθησε την Πέμπτη 10.11.2022 εκπαιδευτική δραστηρίοτητα στο Μουσείο Ποδοσφαίρου του Ντόρτμουντ-Deutsches Fussball Museum Dortmund με θέμα τη διαφορετίκοτητα-Projekttag Vielfalt. Οι μαθητές παρακολούθησαν σχετική τρισδιάστατη ταινία, συμμετείχαν ενεργά σε παιχνίδια ρόλων, έδρασαν συμμετοχικά, συνεργάστηκαν σε ομάδες και προσέγγισαν το ευαίσθητο αυτό θέμα.

      

      

 

Σεμινάριο πρώτων βοηθειών

 • Το Ελληνικό Προξενείο Ντύσσελντορφ-Griechisches Generalkunsultat Düsseldorf και ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών στη Βορεια Ρηνανία-Βεστφαλία «Γενεσις»- Geneis e.V-Verein der Griechischen Ärtzte in NRW διοργάνωσε την Τετάρτη 16.11,2022 για τους μαθητές του Λυκείου Ντόρτμουντ σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Κατά την διάρκεια του σεμινάριου μαθητές και εκπαιδευτικοί έλαβαν γνώση για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε διαφορετικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (λιποθυμικό επεισόδειο, κρίση πανικού, ανακοπή καρδιάς, τραυματισμός, αιμορφαγία κ.α.). Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν πάνω σε προπλάσματα αναζωογόνισης. Ευχαριστούμε πολύ τον εκπρόσωπο των γιατρών και τον πρόξενο για την διοργάνωση αυτού του τόσο σημαντικού σεμιναρίου.

 

Επέτειος του Πολυτεχνείου

 • Το Ελληνικό Γυμνάσιο Λύκειο Ντόρτμουντ τίμησε την Επέτειο του Πολυτεχνείου με την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν μέσα από την ανάγνωση του χρονικού, ποιημάτων και οπτικοακουστικού υλικού τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της  δικτατορίας και οδήγησαν στην εξέγερση των φοιτητών. Η χορωδία του σχολείου μας με συνοδεία τριών μουσικών οργάνων (μπουζούκι, κιθάρα, αρμόνιο) ερμήνευσε τραγούδια των Θεοδωράκη, Λοΐζου και άλλων καλλιτεχνών.

                                                           

Ολυμπιάδα Ρομποτικής-World Robot Olympiad

 • Την Παρασκευή 18.11.2022 διοργανώθηκε εκπαιδευτική δραστηριότητα με θέμα την Ρομποτική και συμμετοχή της Β’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου του σχολείου μας. Οι μαθητές αρχικά παρακολούθησαν μια παρουσίαση σχετικά με τις σύγχρονες εφαρμογές της ρομποτικής στην ιατρική, τη βιομηχανία, τη διαστημική και το στρατό καθώς και τον εκπαιδευτικό τους ρόλο στα σύγχρονα σχολεία. Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφτηκαν την Ολυμπιάδα Ρομποτικής-World Robot Olympiad που φιλοξενείται  στα κτίρια της έκθεσης του Ντόρτμουντ-Messe Dortmund και συμμετείχαν σε επιλεγμένες παρουσιάσεις, δραστηριότητες και δράσεις.

      

 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε στο πλανήτη Άρη online;»

 • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε στο πλανήτη Άρη online;» (https://www.eef.edu.gr/el/programme/pame-ston-planiti-ari-online/) που οργανώνει η Βιβλιοθήκη και το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου (www.eef.edu.gr) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν η Α’ και Β’ Γυμνασίου (στις 02.12.2022 και 09,12,2022 αντίστοιχα) του σχολείου μας.
  Οι βασικοί στόχοι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι η ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας- Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις πρόσφατες επιστημονικές ανακαλύψεις των διαστημικών αποστολών και οχημάτων στον πλανήτη Άρη, η κατανόηση θεμάτων που συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη, όπως και η καλλιέργεια δεξιοτήτων αξιολόγησης και εντοπισμού της κατάλληλης πληροφορίας σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Δρ. Μάνο Κιτσώνα, ο οποίος ανέλυσε περαιτέρω ζητήματα σχετικά με τον κόκκινο πλανήτη και απάντησε σε ερωτήματα και απορίες τους.

                                        

Δραστηριότητες ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό

 • Την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023 υλοποιήθηκαν στο χώρο της βιβλιοθήκης του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Ντορτμουντ δραστηριότητες ενάντια στις διακρίσεις και τον ρατσισμό. Η δράση «Borussia verbindet – Gemeinsame gegen Diskriminierung/Μαζί ενάντια στις διακρίσεις» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον τοπικό οργανισμό «DGB Bildungswerk NRW» και συμμετείχαν οι μαθητές της Α’ Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου. Οι μαθητές δραστηριοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν, επιχειρηματολόγησαν και συννενοήθηκαν στη Γερμανική Γλώσσα.
  Schule ohne Rassismus – Schule mit Courage

Δράση για το σχολικό εκφοβισμό

 • Στις 8/2/2023 οι μαθητές της Α και Β γυμνασίου συμμετείχαν σε δράση κατά του σχολικού εκφοβισμού. Παρακολούθησαν ταινία μικρού μήκους με θέμα το σχολικό εκφοβισμό, συζήτησαν για τυχόν  προσωπικές τους  εμπειρίες και πρότειναν τρόπους προσέγγισης στην περίπτωση που γίνουν οι ίδιοι τα θύματα ή το αντιληφθούν για κάποιο συμμαθητή τους. Κατά τη διάρκεια της δράσης δημιούργησαν τη δική τους αφίσα με μηνύματα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Οι  αφίσες αναρτήθηκαν σε κεντρικό χώρο του σχολείου. Παράλληλα δημιουργήθηκε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για το σχολικό εκφοβισμό που μοιράστηκε στους μαθητές προκειμένου να απαντήσουν και  να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα. Στη συνέχεια και  με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας θα γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις για να ελαχιστοποιηθεί το πρόβλημα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαδικτυακές συναντήσεις με ειδικούς του ΚΕΘΕΑ

 • Στις 13/2 ,14/2 και 6/3 της τρέχουσας σχολικής χρονιάς 2022/23 πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα διαδικτυακές συναντήσεις με τους μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου, τους καθηγητές άλλα και τους γονείς με ειδικούς του ΚΕΘΕΑ.Οι ενημερωτικές συναντήσεις περιελάμβαναν ενημέρωση σε μια ευρεία γκάμα από εθιστικές ουσίες (ινδική κάναβη, κάπνισμα, αλκοόλ, διαδίκττυο) .Η συμβολή της ειδικού του ΚΕΘΕΑ στην ενημέρωση καθώς και στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης τους ήταν καθοριστική.Η προσέγγιση στους μαθητές έγινε με τη μορφή παιχνιδιού και συζήτησης . Η συμμετοχή των μαθητών μας έγινε με ενθουσιασμό και πολλές από τις απορίες τους λύθηκαν,ενώ είχαν ετοιμάσει και ερωτηματολόγιο πάνω στο κάπνισμα που απαντήθηκε από τους περισσότερους τις προηγούμενες μέρες.Πολύτιμα συμπεράσματα εξήχθεισαν όπως και πολλές από τις άγνωστες πτυχές των εξαρτήσεων φωτίστηκαν έτσι ώστε να αντιληφθούν την επικυνδυνότητα που προκείπει από αυτές.Οι στόχοι υλοποιήθηκαν στο μέγιστο βαθμό, στοχεύουμε και στο μέλλον σε τέτοιες συνεργασίες ενημέρωσης και αφύπνισης σε θέματα που απασχολούν τη μαθητική μας κοινότητα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συμπαράσταση τους στους πληγέντες του φονικού σεισμού της Τουρκίας και Συρίας

Οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τους καθηγητές θέλησαν να δείξουν την έμπρακτη  συμπαράσταση τους στους πληγέντες του φονικού σεισμού της Τουρκίας και Συρίας. Για τον λόγο αυτό οργάνωσαν την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου , το ψήσιμο και πώληση βάφλας στην αυλή του σχολείου μας. Από την εκδήλωση συγκεντρώθηκε το πόσο των 170 ευρώ τα οποία και κατατέθηκαν στον οργανισμό Aktion Deutschland hilft.

 

Μια δημιουργική μέρα στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου, στο εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας τα παιδιά του τμήματος θετικού προσανατολισμού και υγείας της Γ Λυκείου με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Κυριακής Ηλιάδου, Δρ. Χημικού, πραγματοποίησαν την εργαστηριακή άσκηση “Ογκομέτρηση οξικού οξέος σε ξίδι εμπορίου”. Τα παιδιά συνεργάστηκαν στις ομάδες τους, πραγματοποίησαν το πείραμα, αξιολόγησαν τις μετρήσεις τους, έκαναν υπολογισμούς και στο τέλος φυσικά… έπλυναν τα γυαλικά που χρησιμοποίησαν και συμμάζεψαν το εργαστήριο.

Ο ενθουσιασμός όλων μας, μικρών και μεγάλων, πολύ μεγάλος, καθώς οι στόχοι της διδασκαλίας επιτεύχθηκαν με τους μαθητές/τριες να βρίσκονται στο επίκεντρο της διδασκαλίας, αναπτύσσοντας δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως κριτική σκέψη, συνεργατικότητα, επικοινωνία και επίλυση προβλήματος. Παράλληλα εντρύφησαν στον επιστημονικό τρόπο σκέψης και εξοικειώθηκαν με βασικές εργαστηριακές τεχνικές.

Τη διδασκαλία παρακολούθησαν ο διευθυντής του σχολείου Σωτήριος Παπαζήσης και η εκπαιδευτικός Βασιλική Κορακά.

 

Να σημειωθεί ότι το εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας είναι ελάχιστα εξοπλισμένο. Μόλις τη φετινή χρονιά κατορθώσαμε, αξιοποιώντας ένα μικρό ποσό της κρατικής επιχορήγησης, να αγοράσουμε κάποιο βασικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά για την πραγματοποίηση εργαστηριακών ασκήσεων στα μαθήματα Φυσικών Επιστημών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2023 έλαβε χώρα στο χώρο του Γυμνασίου – Λυκείου Ντόρτμουντ ο εορτασμός της 25 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δυο εορτές , η πρώτη για τους μαθητές του Γυμνασίου στις 9·00 π.μ και η δεύτερη για τους μαθητές του Λυκείου στις 11:00 π.μ . Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από εκφώνηση λόγου για τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και το νόημα της καθώς και από απαγγελία ποιημάτων και προβολή βίντεο. Το τέλος της γιορτής επισφραγίστηκε από την απαγγελία του Εθνικού Ύμνου . Θερμά Ευχαριστήρια στους μαθητές και τους καθηγητές που συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της γιορτής.

Την Κυριακή 26 Μαρτίου τελέστηκε στον Ι.Ν των Αγίων Αποστολών του Ντόρτμουντ η λειτουργία για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού και της Ελληνικής Επανάστασης. Στη λειτουργία παρεβρέθησαν οι Σημαίες του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου , οι καθηγητές καθώς και πλήθος μαθητών και γονέων του σχολείου μας. Ο εορτασμός επισφραγίστηκε με την εκφώνηση λόγου για το διττό νόημα της εορτής από το διευθυντή του σχολείου κ. Παπαζήση Σωτήριο. Στο τέλος σύσσωμο το εκκλησίασμα έψαλλε τον Εθνικό Ύμνο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διδακτική επίσκεψη στη Phantasialand

Το σχολείο μας, θέλοντας να κλείσει ευχάριστα και δημιουργικά αυτή τη σχολική χρονιά, αλλά και να γεμίσει τις ψυχές των παιδιών μας με ενέργεια και καλή διάθεση, διοργάνωσε μονοήμερη διδακτική επίσκεψη στη Phantasialand, στο Μπρυλ, κοντά στην Κολωνία. Οι μαθητές του Γυμνασίου μας έζησαν την εμπειρία ενός υπέροχου θεματικού πάρκου που αποτελείται από πολλές διαδρομές, αξιοθέατα, θέατρα, εστιατόρια και παιχνίδια. Μέσα σε ένα χώρο, άρτια διαμορφωμένο σε θεματικές περιοχές, όπως  του Βερολίνου, της Chinatown, του Μεξικού, της Αφρικής είδαν μια μικρογραφία της αρχιτεκτονικής και της κουλτούρας τους και είχαν την ευκαιρία να διασκεδάσουν και να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες με τα rollercoaster που κάνουν τις καρδιές να κτυπούν πολύ γρήγορα: το ColoradoAdverture, το Fantasy, το Raik, το Taron, το BlackMamba. Εναλλακτικά, ενδιαφέρον είχε η επίσκεψη στο τρελό HoltelTartüff, το MysteryCastle και πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Στο μαγευτικό τοπίο του πάρκου τα χαμόγελα και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών απομάκρυναν την κούραση και ισχυροποίησαν τους δεσμούς των μαθητών μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

European School Radio

Οι μαθητές της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Ντόρτμουντ συνδυάζοντας την αγάπη τους για τα γερμανικά και την Γερμανία,
την χώρα στην οποία διαμένουν , καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για το ραδιόφωνο ετοίμασαν ένα δίγλωσσο επεισόδιο.
Το επεισόδιο αφορά δύο πόλεις της Γερμανίας,  την Κολωνία και το Μόναχο.
Μεταδόθηκε στις 20 Μαΐου στις 17.00 από το  European School Radio.
Με πολλή χαρά σας προσκαλούμε να ακούσετε αυτή την προσπάθεια των παιδιών.
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Καλή ακρόαση!!